Dziś są imieniny: Geraldy, Honoriusza, Wery
Wybierz język:
 17-09-2015 14:34

Dożynkowe smerfowe pierogi we Włodarach

Przełom sierpnia i września to czas dożynek, czyli święta plonów. Jak Polska długa i szeroka – odbywają się te uroczystości, mając mniej lub bardziej okazałą oprawę. Organizatorzy tych osobliwych imprez przygotowują zazwyczaj tradycyjne korowody dożynkowe oraz konkursy na korony żniwne. W ostatnich latach można zaobserwować modę na inne atrakcje dla uczestników tego wiejskiego święta.

I tak we Włodarach (gmina Korfantów) od 2008 roku uroczystościom dożynkowym towarzyszy konkurs lepienia pierogów. Do 2014 roku nosił on nazwę „Mistrzostwa Samorządowców w Lepieniu Pierogów”. Koło Gospodyń Wiejskich we Włodarach – organizator konkursu – opracowało stosowny regulamin i zapraszało do konkursowych szranków samorządowców nie tylko ze swojej gminy. W konkursie brali bowiem udział reprezentanci: Urzędu Marszałkowskiego z Opola (byli tu m.in. Józef Sebesta i Bogusław Wierdak),  Starostwa Nyskiego, gmin: Niemodlin, Kamiennik, Skoroszyce, Głuchołazy. Kto jeszcze lepił we Włodarach? Przedstawiciele Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej i Komendy Powiatowej Policji w Nysie oraz delegacja samorządowców z przygranicznej czeskiej gminy.

Jak mówi Danuta Rzepska – przewodnicząca KGW we Włodarach, bardzo zaangażowana w organizację imprezy – dzięki konkursowi uczestnicy dożynek mają okazję poznać u siebie samorządowców różnego stopnia. Takie spotkanie służy integracji i stanowi świetną zabawę. Popularność programów kulinarnych w TV budzi dodatkową zachętę, by przyjrzeć się, jak przedstawiciele władzy samorządowej radzą sobie w kuchni, przygotowując pierogi, czyli bardzo popularne w Polsce danie.

             W ostatnią niedzielę sierpnia, do lepienia pierogów we Włodarach zostali zaproszeni wybrani jesienią radni Rady Miejskiej w Korfantowie. Zmieniła się nieco formuła konkursu, bo tegorocznej „zabawie w pierogi” przyświecało hasło „Smerfy w krainie pierogów”. Tak więc radni musieli przygotować smerfowy strój, fartuszek i wykazać się inwencją w lepieniu pierogów. Na zaproszenie organizatorów odpowiedziało kilkoro samorządowców z Korfantowa, którzy wespół z przedstawicielami społeczności Włodar przystąpili do lepienia smerfowych pierogów (mieli 20 minut na przygotowanie ciasta i ulepienie pierogów). Czynili to pod czujnym okiem jury, któremu przewodniczył Starosta Nyski Czesław Biłobran oraz zgromadzonej w świetlicy wiejskiej publiczności. Cz. Biłobran jest znawcą sztuki kulinarnej, przedstawił publiczności historię pierogów, mówił o ich odmianach, komentował też przebieg postępów w pracy kulinarnej uczestników konkursu. Jury najwyżej oceniło pierogowe dzieło radnej z Włodar – Agnieszki Kłokosińskiej, która pracowała w duecie z Bolesławem Podkalickim – mieszkańcem Włodar. Dokonania wszystkich pozostałych dwuosobowych drużyn oceniono bardzo pozytywnie. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali obdarowani prezentami ufundowanymi przez KGW we Włodarach. Nagrodzono również najciekawszy strój smerfowy (Krystyna Sikora).

Organizatorzy, jak również jury, podziękowali uczestnikom konkursu i publiczności za wspólną zabawę. Jaki był los ulepionych pierogów? – Trafiły one na biesiadne, dożynkowe stoły.

Tak więc lepienie pierogów radnym z Korfantowa poszło nieźle.

Opracowała Radna Rady Miejskiej w Korfantowie: Krystyna Sikora

Zdjęcia: Krystyna Sikora, Tadeusz Rzepski